Khamis, 3 Januari 2013

SEJARAH KAMPUNG PULAI MELAKA

SALAM  SEJAHTERA  CATATAN  INI  DIPETIK  DARI  LAMAN WEB BERKAITAN  DENGAN  INDUSTRI  HOMESTAY KG  PULAI..
MOHON IZIN  DI  PAPARKAN  DISINI BUAT  PENGETAHUAN  UMUM.. SILA  KE  LINK  DI  BAWAH  UTK  LANJUTAN  BERITA...T.KASIH..
 SILA  KLIK  DISINI>       http://www.melakacom.net/malay/penginapan/kg_pulai.htm

  SEJARAH
Setiap tempat mempunyai asal-usul atau sejarahnya, begitulah juga Kampung Pulai. Desa ini dibuka kira-kira (150 tahun dahulu (1844) oleh Daeng Taib, seorang berketurunan Bugis. Beliau dan kerabatnya telah mendiami kawasan Pantai Gupung (Pulai Timur).
Pada ketika itu kebanyakan penghuni di desa kecil di pinggir Selat Melaka ini adalah terdiri daripada keturunan Bugis dan Jawa. Setelah Daeng Taib meninggal dunia, anak lelakinya Tok Dewa meluaskan lagi kawasan kediaman mereka.
Penduduk desa ini terus berkembang dan berubah dari setahun ke setahun. Pada masa yang sama, penempatan orang-orang Bugis telah wujud terutamanya di Serkam dan Teluk Emas.
Jika Parameswara menamakan Melaka berdasarkan pokok, begitulah wujudnya nama Pulai sejenis pokok kayu yang banyak terdapat di desa ini. Pokok Pulai ialah sejenis pokok kayu yang keras dan ini menjadi simbol kekukuhan dan keutuhan penghuninya.


MATLAMAT KAMPUNG PULAI
Matlamat Kampung Pulai adalah untuk menjadikan kampung ini sebagai sebuah desa yang unggul, masyarakat madani yang patuh kepada perintah Allah dan berusaha mendapatkan kesejahteraan dunia dan akhirat melalui perkhidmatan yang cemerlang, peningkatan ilmu dan amalan, mempertingkatkan iman dan taqwa, mewujudkan perasaan kasih saying dan kecintaan kepada bangsa dan negara serta melahirkan lebih ramai golongan yang berilmu dan berakhlak mulia.

OBJEKTIF KAMPUNG PULAI
Berbakti, berkhidmat dengan jujur dan dedikasi, amanah dalam melaksanakan tugas dan kewajipan, kekuatan perpaduan di kalangan pemimpin dan masyarakat, taqwa dan taat kepada perintah Allah serta patuh kepada peraturan negara dan ikhlas dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan.

DAYA TARIKAN
Produk
Pengeluar
'Kompang' (traditional music instrument) and 'Parang' (traditional slashing utensil). Tuan Haji Kasim b Haji Limat
Iron tools and utensils Tuan Haji Hussain b Said
Pickles Industry En Omar b Ali / Pn Hazah bt Hussin
"Dodol" (traditional Malay food) Industry Pn Ramlah bt Mohammad
Traditional Food Pn Khalijah

Tiada ulasan: